Var är du på väg?

Vet du vart du är på väg i livet? Vad du strävar efter? Hur du vill må? Vilka du vill umgås med? 

Om jag säger målsättning, vad tänker du då? Tillhör du de personer som direkt får panik, börjar kallsvettas, tänker på jobbets oförankrade mål uppifrån som du förväntas jobba mot. Kanske tänker du att du inte har några mål, ingenting du vill göra eller uppnå. 

Eller så tillhör du de personer som utbrister ”Nu kööööör vi!”. Eller så upplever du det mer neutralt, ett mål är ett mål. Ingenting jag behöver tänka eller planera så mycket utifrån. 

Vi kan kalla det målsättning, målbild, intention alla har de innebörden att det finns ett syfte med något. Det finns ett ändamål för verksamheten, det finns en asvikt att genomföra något, en framtidsbild. Det är något man tänker sig göra och det finns en anledning till varför. 

Så varför ska du ha en målsättning eller intention för livet? Det är väl som det är och det finns saker som vi förväntas göra. Men när vi strävar efter saker en förväntas göra; för vem försöker du uppnå dessa förväntningar? Är det för att du själv vill eller för att det är i ekorrhjulet en förväntas springa? 

Att gå genom livet utan målsättning eller intention jämförde någon med att segla på öppet hav utan kompass. Du kommer antagligen fram till en plats, men inte nödvändigtvis den plats du tänkt dig eftersom vinden kan ha fört dig åt andra hållet. 

Ska du ut och resa vill du troligtvis inte chansa på destination, du vill komma till den plats du bokat resan. 

Tänkte du i början att du inte har några mål? Tänk igen.

Finns det någonting du önskar eller drömmer om att göra? För att knyta tillbaka till resan ovan så kanske det finns en plats du skulle vilja besöka, ett hantverk du skulle vilja prova, en person du skulle vilja träffa, ett hus du är nyfiken på att bygga, något du skulle vilja lära dig? 

Att ha mål eller intentioner ger oss en riktning i livet. Det är inte målet i sig som är det viktiga, utan snarare riktningen som hjälper dig att navigera genom beslut och möjligheter. Tänk allt du får uppleva och lära dig på stigen som snirklar sig framåt. Det blir också lättare att ge sig själv en klapp på axeln och fira när du kommit i mål för något du vill göra. Att fira är viktigt innan du hoppar vidare. Att se vad du lärt dig på vägen och ta stöd i det du uppnått för att tänka ut nästa steg är också givande. Med det här synsättet stärker du samtidigt din bild av dig själv och vad du kan. 

När du har satt en intention för något du vill göra så behöver du inte heller lägga tid och energi på att fundera vad du faktiskt vill med livet. Det är alltså energibesparande att planera framåt och sedan vara närvarande i transporten dit. Det frigör tankeutrymme och underlättar beslut. Leder det här mig närmare dit jag vill? Är det en omväg som är värd det? Ja eller nej. 

Här kommer en utmaning för dig som vill sätta mål för var du ska härnäst:

  • Skriv ner 100 saker (eller så många du kan komma på) som du skulle vilja göra, prova på, drömmer om. Stora som små, uppnåeliga eller ouppnåeliga, just nu är det viktigaste att få med allt. 
  • Finns det några saker som går in i varandra och hör ihop? 
  • Koka ner listan till de 20 mest önskvärda sakerna just nu. 
  • Rangordna dem från 1-20, samt inom vilket tidsspann du skulle vilja uppnå de här sakerna. Till exempel: Inom 1 månad, inom 3 år, inom 10 år. 
  • Plocka ut tre av de här 20 sakerna och skriv ner varför du vill göra de här sakerna. Det här blir dina 3 mål just nu.
  • Skriv ner hur det känns när du uppnår de här 3 målen. Måla gärna upp en så detaljrik bild som möjligt där du använder så många sinnen du bara kan. Kanske luktar det på ett speciellt vis när du uppnått målet eller så är det något ljud kopplat till det. En känsla i kroppen, ansiktsuttryck, saker du ser, etc. 
  • Vad kan du göra redan nu för att komma närmare ditt mål? Skriv ner 3 saker och gör dem.
  • Grattis! Du har precis satt en riktning för ditt liv just nu. Sätt upp dina mål på ett ställe du ser varje dag eller gör en ”drömtavla” av dem som påminnelse. 

Kändes det här svårt, förvirrande eller panikartat? Välkommen att boka ett första kostnadsfritt coahingsamtal med mig! Där får du berätta mer om vad du vill ha stöttning med, jag berättar mer om coachning, mental träning och det jag kan hjälpa dig med, så ser vi om vi är en match för varandra. 

Introsamtalet är 30 minuter långt och alltså kostnadsfritt.